Yogapsychologie met Tim Schipper

Lang Haar, Tulband & Baard – Waarom?

Lang Haar, Tulband & Baard – Waarom?

 

Sinds ik regelmatig een tulband draag tijdens de beoefening van yoga en mijn haren laat groeien komt de vraag steeds vaker: Waarom?

Er is niets of niemand die me ertoe verplicht, het is geen overtuiging, religie of iets modieus (tenminste.!?). Het zijn de teachings van Yogi Bhajan die aandacht geven aan dit onderwerp en de onderzoeker in mij heeft geïnspireerd: Nieuwsgierigheid, dus.

Our hair fashions might be just a trend, but if we investigate, we may find that we have been depriving ourselves of one of the most valuable sources of energy for human vitality.” – Yogi Bhajan.

 

hsybky

Yogi Bhajan 

Als je oude Yogische geschriften leest en de afbeeldingen van Yogi’s bekijkt zie je vaak lange haren, een grote knot en baarden. Yogi Bhajan – van oorsprong uit India – is de grondlegger van Kundalini Yoga zoals wij het nu onderwijzen. Hij heeft een lange baard en droeg een tulband. In 2004 overleed hij en helaas heb ik hem nooit in levende lijve ontmoet. Zijn verschijning en Kundalini Yoga Teachings inspireren me echter enorm en ik wil daar graag het fijne van weten. We mogen er in ieder geval vanuit gaan dat ons haar en de tulband meerdere functies hebben dan alleen ‘good looks’ en verder geen schadelijke bijwerkingen , maar welke functies dan precies? Dat ervaar ik nu zelf.

rishi knot

Yogi onderwijst

Focus, alertheid & inzicht is waar de tulband aan bijdraagt nu. Met name in een drukke stad als Amsterdam is er veel interactie, verkeer, straling en afleiding. De tulband functioneert dan prima als energetische helm en schermt veel externe invloeden af. Het voelt dan goed een tulband te dragen, omdat ik me beter kan concentreren en minder afleiding ervaar van omgevingsfactoren. Intuïtieve signalen ervaar ik sterker, ik verlies minder energie, voel me energieker en evenwichtiger. Inzicht geeft het me met name in het mentale aspect ervan. Het boeiende is dat namelijk veel mensen er iets van vinden. Uiteindelijk maakt het niets uit en motiveert het me te doen wat goed voelt, ongeacht de consequenties en meningen van anderen. Het leert me vertrouwen.

 

Yogapsychologie Tulband

 

Oke, dan de Teachings. Deze leren ons dat de meerderheid van onze lichaamsenergie het lichaam verlaat via het hoofd. Het dragen van een tulband helpt daarom de energie te focussen en geeft ons een eenduidige projectie. De tulband heeft daarnaast effect op ons 6e Chakra (Zie Brow in afbeelding), oftewel het derde oogpunt. De tulband stabiliseert namelijk de 26 verschillende onderdelen van de hersenen welke in verbinding staan met het zenuwstelsel en elektromagnetische veld. Door het hoofd te bedekken met 5 meter stof creëren we focus op het functionele circuit van beide hersenhelften en stemmen we het zenuwstelsel af. De mentale uitwerking hiervan is dat je balans ervaart en minder stress.

Rishi knot chakras

Onder de tulband zit mijn haar gebonden in een “Rishi knot”. Op de plek die ook wel kruin chakra (Zie Crown in afbeelding) wordt genoemd (bij jonge kinderen is het nog zacht en kan je de hartslag daar voelen kloppen), een essentieel energiepunt van ons lichaam. Door lang haar op de kruin van ons hoofd te binden in een Rishi Knot (Rishi’s zijn heilige en yogi’s uit het oude India) wordt de neerwaartse energie stroom langs de ruggengraat gestimuleerd. Automatisch wakkert dit de opwaartse Kundalini energie aan en dit is ook de energiestroom waar we tijdens de Yogalessen veel mee werken. De neerwaartse en opwaartse energie stromen behouden de energie balans in het lichaam. Ons haar helpt zo om de Kundalini energy (creatieve levensenergie) te verhogen met als gevolg meer vitaliteit en een sterkere intuïtie.

De lengte van het haar speelt dus ook een essentiële rol. Hoe langer het haar, hoe sterker de Rishi knot. Dit is belangrijk omdat onze haren functioneren als antennes die energie of Prana (levensenergie) begeleiden naar de frontale kwab, oftewel het deel van de hersenen dat we gebruiken voor meditatie en visualisaties. De antennes handelen hierbij als geleider van grotere hoeveelheden subtiele en kosmische energie.

 

Waarom houden Indianen hun haar lang?

Tijdens de Vietnam oorlog heeft het Amerikaanse leger Indianen laten dienen voor hun uitstekende, bijna bovennatuurlijke, spoorzoekersvaardigheden. Na een lange fysieke training om zich staande te houden in’t veld gebeurde er echter iets verbazingwekkend. Welke talenten en vaardigheden ze ook bezeten hadden in hun eigen reservaat, ze leken op mysterieuze wijze te zijn verdwenen, toen rekruut na rekruut in het veld niet presteerde zoals verwacht. Ernstige ongelukken en mislukkingen van de prestaties leidde ertoe dat de overheid dure testen van deze rekruten aanging, en dit is wat werd gevonden. De reden van hun falen om te presteren zoals verwacht, antwoordde de oudere rekruten consequent dat wanneer zij hun vereiste militaire kapsels kregen, ze niet meer de vijand konden ‘aanvoelen’, ze geen toegang meer hadden tot hun ‘zesde zintuig’, dat hun ‘intuïtie’ niet langer betrouwbaar was, dat ze niet langer de ‘subtiele’ tekens konden lezen of toegang hadden tot de subtiele buitenzintuiglijke informatie. Aldus recruteerde het testinstituut meer Indiase spoorzoekers, liet ze hun haar lang houden, en testte ze op vele vlakken. Vervolgens koppelde ze twee mannen samen die dezelfde scores hadden op alle testen. De ene man van het koppel mocht zijn haar lang houden, de andere kreeg een militair kapsel. Vervolgens werden de twee mannen opnieuw getest. Keer op keer scoorde de man met het lange haar hoge resultaten. Keer op keer faalde de man met het militaire kapsel op de testen waar hij voorheen hoge scores op had gehad.

 

Als we ons haar niet knippen groeit het tot een specifieke lengte en dan stopt het op een gegeven moment vanzelf. De lengte van het haar is daarbij voor een ieder uniek. Het haar heeft continu energie nodig om te groeien en indien we ons haar afknippen kost het ons lichaam dus extra energie. Yogi Bhajan legt uit dat wanneer het haar op ons hoofd de kans krijgt om tot volledige lengte te groeien er fosfor, calcium, en vitamin D geproduceerd wordt. Deze worden weer afgegeven aan ons lymfeklierstelsel, waardoor het uiteindelijk in het ruggenmergvloeistof beland en zo in de hersenen. Deze ionische veranderingen resulteren in een efficiënter geheugen, meer energie, uithoudingsvermogen en geduld. Hij zegt trouwens ook dat na een laatste knipbeurt, het ongeveer drie jaar duurt, voordat zich weer nieuwe antennes vormen aan de uiteindes van ons haar.

 

hsybhair

 Yogi Bhajan zonder tulband

 

Dan de Baard. Mannen, vanuit de yogische geschriften zeggen ze: je haar groeit er niet voor niets. Dit is hoe de natuur ons heeft ontworpen. Als het groeit, zal het wel een functie hebben. Wat voor modieuze look er nu ook op straat getoond wordt. Draag de verantwoordelijkheid van een uitgegroeide baard, be a man amongst men en toon je wijsheid!

Gray778

Maar oke, ook fysiek heeft de baard dus wel degelijk een functie. Naast alle bovengenoemde functies van lichaamshaar in het algemeen, functioneert de mannenbaard ook als buffer tussen emoties en de wereld om ons heen. Op de kin zit namelijk een punt dat correspondeert met de emotionele activiteit in ons lichaam: een uitloper van de trigeminale zenuw (zie afbeelding). Door deze zenuw af te schermen met haar, blijft de input van signalen via deze zenuw gereguleerd en daarmee onze emoties. Een vrouw heeft emotionele verwerkingsmechanismen en is daardoor (meer) vertrouwd met emotionele interacties met de buitenwereld. Bij mannen ontbreekt zo’n systeem waardoor we eenvoudig uit balans raken bij een teveel aan emotionele prikkels. Een baard kan door deze uitlopers van de zenuw te bedekken, dus zorgen voor extra emotionele stabiliteit.

De lengte van mijn huidige baard biedt me nu al die mentale stabiliteit en een beschermend gevoel, waardoor ik me makkelijker kan ontspannen.

“Your hair is not there by mistake. It has definite purpose, which saints will discover and other men will laugh at.” – Yogi Bhajan

 

Yogapsychologie lang haar baard

Yogi baard & lang haar

Het kapsel is in onze maatschappij een kwestie van persoonlijke voorkeur en net als bij het dragen van een tulband hebben we daarin de keuze. Mij inspireren de wijsheden van Yogi’s zoals Yogi Bhajan en deze integreer ik graag in mijn dagelijkse leven. De huidige maatschappij nodigt uit om vooral zelf te ervaren wat goed voelt en wat niet, om zo optimaal te functioneren. Onze welvaart laat tevens zien dat onze gewoonten lang niet allemaal bijdragen aan gezondheid en levensvreugde. Zonder alles te willen veranderen beleef ik het meeste plezier als ik zelf mag onderzoeken in het leven wat voor mij werkt en wat niet. Hierin laat ik me leiden door mijn intuïtie en een gevoel van vertrouwen,  zonder me te laten remmen door ‘oude’ patronen of maatschappelijke normen en waarden. Yoga geeft ons technieken, waarmee we leven vanuit een eigen natuurlijke creatieve bron en we de verbinding met de natuur respecteren, waar en met wie je ook bent.

 

“Be yourself, with everybody” – Yogi Bhajan