Yogapsychologie met Tim Schipper

Rust in je hoofd door Yogapsychologie (1)

Rust in je hoofd door Yogapsychologie (1)

We denken wat af met z’n allen. Gedachten komen opgang in de ochtend, schieten de hele dag alle kanten op, en eindigen op het moment dat we weer gaan slapen (als je geluk hebt!). Behoorlijk verwarrend soms. De identificatie met ons denken is zo groot dat we geloven dat we onze gedachten zijn. Hierdoor bepalen ze hoe we ons voelen, wat we geloven en hoe we ons gedragen. De gehechtheid aan gedachten is een zeer krachtige motivatie voor gedrag, en daarom interessant voor nader onderzoek.

De kennis die ik opdeed tijdens de universitaire studie Psychologie gaf me inzicht in het menselijke gedrag (een studie aan de faculteit voor gedragswetenschappen). Door het verzamelen van informatie, fysieke metingen en meningen van anderen worden verschillen en overeenkomsten in uitingen van de Geest inderdaad bevestigd. Met name de afwijkende en abnormale (mentale) gedragingen trekken aandacht. We proberen dit gedrag te begrijpen en dragen oplossingen aan om afwijkend gedrag te controleren. We zoeken verklaringen voor gedragingen, en nemen deze vervolgens aan als ‘waar’, totdat iemand anders iets anders vindt en de conclusies weet te weerleggen als ‘onwaar’. We bestuderen de geest, via de geest.

Oké, wat kort door de bocht misschien, maar waar het mij om gaat is dat we ons mentale leven (de geest), hoofdzakelijk via mentale opvattingen en ideeën bestuderen. Met als gevolg de paradox, dat gesprekken en analyses over gedachten, alleen maar meer gedachten en psychologische, mentale verklaringen creëren. Dit heeft zijn doel, maar voelt voor mij niet volledig.

Sinds ik Yoga & Meditatie beoefenen train ik mijzelf in het observeren van de geest; hierdoor lukt het me om de identificatie met gedachten los te laten en mijn gedachten patronen te herkennen. Ook bij anderen mensen zie ik daardoor hoe hun gedrag beïnvloed wordt door de identificatie met gedachten.

De beoefening van Yoga biedt een praktische kant aan de psychologische kennis en een verscheidenheid aan technieken die ik opdeed tijdens mijn studie. Door de bewustwording van specifieke gedachte patronen via yoga, is het mogelijk om ze te laten gaan. Het resultaat: mentale helderheid en rust.

Ervaar het voor jezelf met deze eenvoudige MEDITATIE VAN 3 MINUTEN VOOR RUST IN HET HOOFD.

Regelmatig beoefenen we deze meditatie in de Yoga Groepsles. In de Psychologische-consults kijken we welke kriya en/of meditatie aansluit bij je individuele vraagstuk.

Yogapsychologie - Meditatie voor rust in het hoofd

Klik op afbeelding voor uitleg van de Meditatie

 

Lees verder..

DEEL 2: Wortels van Yogapsychologie

DEEL 3: Lichaam en Geest in harmonie door Yogapsychologie