Yogapsychologie met Tim Schipper

Wortels van Yogapsychologie (2)

Wortels van Yogapsychologie (2)

DEEL 1:  Rust in het hoofd door Yogapsychologie

DEEL 2:

Onze onrustige en zoekende gedachten worden in Yogische geschriften erkent als ‘the monkey mind’. Of anders gezegd: zolang we onszelf identificeren met vluchtige gedachten, gedragen we ons net als apen. We zoeken het geluk buiten onszelf en grijpen het liefst naar alles wat we mooi vinden en laten het dan niet meer los! Dit, met alle gevolgen van dien. Zolang we ons niet bewust worden van de immense capaciteit waar onze geest over beschikt, handelen we dus met name instinctief en blijft deze onrustig en vluchtig.

Deze, en andere Yogische inzichten zijn in de afgelopen duizenden jaren verkregen door mensen met hoge stadia van bewustzijn en psychische realisaties. Met behulp van Yoga & Meditatie waren zij in staat om de Geest in zijn totaliteit waar te nemen. Men komt tijdens een ‘verlichte’ staat volledig los van gedachtepatronen en geloofsovertuigingen, oftewel alle illusies van de geest. Zo ontstond Yoga als wetenschap en Psychologie. Het houdt zich bezig met de subtiliteit van het leven en leert ons hoe deze wetenschap toe te passen om onszelf te leren kennen. De Yoga Sutra’s van Patanjali vormen de basis van de Yoga Psychologie, met aanvulling van andere psychologische inzichten uit Kundalini Yoga, het boeddhisme, Zen en Advaita Vedanta.

Yoga Psychologie gaan we pas echt begrijpen op het moment dat we het zelf ervaren. Het toont aan dat het hebben van Psychologische kennis of het kennen van de Yogische geschriften (Sutra’s) niet genoeg is. Gelukkig hoeven we ons hiervoor niet helemaal terug te trekken naar grotten of ons te onthouden van dagelijkse taken. Het vraagt ons alleen de discipline op te brengen om mentale afleiding door gedachten, acties of woord, te minimaliseren. Oftewel de aandacht van ‘the monkey mind’ te weerleggen naar ‘the witness position’. We zetten dan een (figuurlijke) stap terug om ideeën over onszelf en/of situaties als getuige waar te nemen, vanuit een neutraal standpunt.

Regelmatige beoefening van Yoga en Meditatie ondersteunt dit proces en maakt het weerleggen van aandacht gemakkelijker. Wanneer we ons namelijk sterk identificeren met een gevoel, identiteit, rol, gedachten of situatie, en deze gehechtheid in het geding komt, dan ervaren we fysieke en mentale ongemakken.

Tijdens de Yoga en Meditaties weerleggen we de aandacht bewust op lichaamsdelen, op de adem of een mantra, waardoor de gehechtheid aan onze specifieke manier van denken, emoties, lichamelijke sensaties kan afzwakken.

Deze MEDITATIE VOOR NEUTRALE WAARNEMING helpt je bij het bewust worden van onrustige gedachten (the Monkey Mind) en stimuleert neutraliteit (the Witness Position), doordat het beide hersenhelften balanceert.

Deze Meditatie doen we regelmatig tijdens de Yoga Groepsles. In de Psychologische-consults kijken we welke kriya en/of meditatie aansluit bij je individuele vraagstuk.

De Yogapsycholoog - Meditatie voor balans kopie

Klik op afbeelding voor uitleg van de Meditatie

DEEL 3: Lichaam en Geest in harmonie door Yogapsychologie.