Yogapsychologie met Tim Schipper

Yoga oefening: Jezelf zijn, met & zonder Stress (12 minuten)

Yoga oefening: Jezelf zijn, met & zonder Stress (12 minuten)

Deze Kriya van 12 minuten bestaat uit 4 korte oefeningen, waarbij de eerste 3 in dezelfde houding worden uitgevoerd. De Yoga-oefeningen helpen om spanningen in het lichaam los te laten en vermindert zo het niveau van Stress. Ze brengen de energie weer in beweging en genereren vitaliteit. Via het lichaam wordt de geest tot kalmte gebracht. Lichaam en geest harmoniseren zich. 

Lees er meer over in de blog: Lichaam en Geest in harmonie door yogapsychologie

DYP | 1.Kriya Ervaar jezelf, met & zonder Stress   DYP | 2.Kriya Ervaar jezelf, met & zonder Stress

Houding voor oefeningen 1,2 & 3 

1.

Zit in kleermaker-zit met gekruiste benen (Easy Pose). Verstrengel je handen en strek de handpalmen van je af (reverse elbow lock). Strek je arm recht vooruit zonder je ellebogen te buigen. Blijf stil zitten en probeer je armen niet meer te bewegen op het moment dat je in de houding zit. De ogen fixeer je op het puntje van je neus. Adem hierbij zo lang en diep als het moment toe laat (probeer 1 keer per minuut te ademen: Adem in 20 seconden, hou de adem vast voor 20 seconden en adem uit in 20 seconden). Adem lang en diep voor 3 minuten, terwijl je in de houding blijft en kijkt naar het puntje van je neus.

Indien je ellebogen pijn doen kan dat te maken hebben met een onbalans in de maag en de spijsvertering. 

2.

Blijf in de houding met de ogen nog steeds gefixeerd op het puntje van je neus. Verander nu de adem, door in te ademen door de neus en krachtig uit te ademen door de mond met de kracht van kanonvuur (Canon-breath). Ga hier 3 minuten mee door.

De kracht van de adem bepaalt hierbij de intensiteit van de oefeningen.

3.

Blijf nog steeds in de houding met de armen gestrekt en de ogen gefixeerd op het puntje van je neus. Adem in, hou de adem vast en pomp tegelijk je navel van voor naar achter, zonder adem te halen. Als je het niet langer volhoudt, adem je uit. Dan haal je direct weer adem en pomp je weer met je navel. Ga hier mee door in je eigen ritme en pomp je navel zo krachtig als je kan voor 3 minuten.

DYP | 3.Kriya Ervaar jezelf, met & zonder Stress

Houding voor oefening 4 (afronding)

4. Afronding

Adem in, hou de adem vast voor 15 seconden, strek je armen voor je uit in een maximale strekking, terwijl je de gewrichten van je vingers strek. Adem krachtig uit door de mond als kanonvuur. Herhaal dit nog 2 keer.

Om de energie die is opgewekt volledig te laten stromen, strek je beide wijsvingers op en sluit je de andere 3 vingers in met de duim (zie afbeelding). Beweeg je hand dan zo snel mogelijk in circles (van binnen naar buiten). Maak deze beweging zo krachtig dat de wervelkolom mee beweegt (trilt). Doe dit voor 2 minuten en 30 seconden. Adem dan in, en ontspan.

(Originally taught by Yogi Bhajan on April 7, 1993 as Kriya to Experience the original You)

Algemeen advies bij het doen van Yoga Kriya’s en Meditaties

Volg zorgvuldig de instructies zoals gegeven, improviseer niet. Aangegeven tijden mogen ingekort worden, maar niet verlengt. Wees tijdens de beoefening zo ontspannen mogelijk en controleer voor onnodige spanningen in de buikspieren, gezichtsspieren, keel en tong. Laat energie vrij stromen door alle grote gewrichten (enkels, knieën, heupen, wervels, schouders, ellebogen en polsen). Forceer niet en ga niet over lichamelijke en mentale grenzen.  

De oefeningen zijn voor de meeste mensen veilig op voorwaarde dat de instructies zorgvuldig worden gevolgd. Het advies is om eerst ervaring op te doen tijdens groepslessen of individuele consults onder begeleiding van een expert. De resultaten worden toegeschreven aan eeuwen oude yoga-tradities en zullen variëren als gevolg van fysieke en mentale verschillen, juistheid en frequentie van beoefening. Als u twijfelt over de geschiktheid van de oefeningen, neem dan eerst contact op via het contact formulier

Het is belangrijk om te ontspannen na het doen van een Kriya of Meditatie. Het biedt het lichaam de kans om de energie te absorberen. Ontspan na het afronden van de oefening(en) in kleermaker-zit of liggend op de rug voor 3-11 minuten. Neem na de ontspanning voldoende tijd om terug te keren naar het normale bewustzijn, voordat normale activiteiten worden hervat. 

Disclaimer 

Zoals met alle niet begeleidende oefenprogramma’s, is het gebruik van de instructies in deze handleiding geheel op eigen risico en kan De Yogapsycholoog in geen geval aansprakelijk gesteld worden.