Yogapsychologie met Tim Schipper

Meditatie voor neutrale waarneming

 

Deze meditatie helpt je bij het bewust worden van onrustige gedachten (the Monkey Mind). Het stimuleert neutraliteit (the Witness Position), doordat het beide hersenhelften balanceert.

 

De Yogapsycholoog - Meditatie voor balans2.  De Yogapsycholoog - Meditatie voor balans

 

ASANA (Houding) 

Zit in kleermaker zit, met gekruiste benen en een rechte rug. Verleng je nek, door je kin naar je hals te brengen.

 

MUDRA (Hand & Arm positie)

Breng de armen omhoog, buig de elleboog zodat de handen elkaar raken ter hoogte van het hart, voor je borst. De onderarmen zijn paralel aan de grond, de vingers gestrekt. De vingertoppen en duimen van beide handen druk je tegen elkaar, waarbij de vingers zich spreiden en van het lichaam af wijzen. De duimen worden ook gestrekt, maar wijzen naar het lichaam toe. De vingers vouwen naar achter, ter hoogte van de knokkels, maar de basis van de vingers raken elkaar niet, omdat maximale druk wordt gezet op de vingertoppen.

De druk op de vingertoppen is essentieel in deze kriya.

 

OGEN

Sluit je ogen voor 9/10 en kijk via de open kier naar het puntje van je neus.

 

ADEM

Adem langzaam en diep in door de neus, adem gefragmenteerd uit in 8 keer door de mond en ga hier mee door.

 

Ademen door de mond stimuleert de meridiaan punten rondom de keel welke een direct effect hebben op het parasympathische zenuwstelsel. Het parasympathische zenuwstelsel is het deel van het autonoom zenuwstelsel dat de organen zodanig beïnvloedt dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen.

Gefragmenteerd ademen beïnvloedt de Hypofyse. De hypofyse is een klier midden in het hoofd en vervult een belangrijke rol bij de regulering van een groot aantal hormonen.

 

DUUR

Minimaal 3, na een tijdje 5 minuten, en bouw op tot maximaal 11 minuten.

 

EINDE

Adem diep in. Hou hou je adem even vast. Adem uit. Ontspan

 

Algemeen advies bij het doen van Yoga Kriya’s en Meditaties

Volg zorgvuldig de instructies zoals gegeven, improviseer niet. Aangegeven tijden mogen ingekort worden, maar niet verlengt. Wees tijdens de beoefening zo ontspannen mogelijk en controleer voor onnodige spanningen in de buikspieren, gezichtsspieren, keel en tong. Laat energie vrij stromen door alle grote gewrichten (enkels, knieën, heupen, wervels, schouders, ellebogen en polsen). Forceer niet en ga niet over lichamelijke en mentale grenzen.  

De oefeningen zijn voor de meeste mensen veilig op voorwaarde dat de instructies zorgvuldig worden gevolgd. Het advies is om eerst ervaring op te doen tijdens groepslessen of individuele consults onder begeleiding van een expert. De resultaten worden toegeschreven aan eeuwen oude yoga-tradities en zullen variëren als gevolg van fysieke en mentale verschillen, juistheid en frequentie van beoefening. Als u twijfelt over de geschiktheid van de oefeningen, neem dan eerst contact op via het contact formulier

Het is belangrijk om te ontspannen na het doen van een Kriya of Meditatie. Het biedt het lichaam de kans om de energie te absorberen. Ontspan na het afronden van de oefening(en) in kleermaker-zit of liggend op de rug voor 3-11 minuten. Neem na de ontspanning voldoende tijd om terug te keren naar het normale bewustzijn, voordat normale activiteiten worden hervat. 

 

Disclaimer 

Zoals met alle niet begeleidende oefenprogramma’s, is het gebruik van de instructies in deze handleiding geheel op eigen risico en kan De Yogapsycholoog in geen geval aansprakelijk gesteld worden.