Yogapsychologie met Tim Schipper

Mindfulness & Yogapsychologie

Als Yogapsycholoog gebruik ik een heel scala aan methoden, zowel afkomstig uit de gangbare Psychologie als uit de Yoga en Mindfulness. Bij dit laatste kan je denken aan het inzetten van Yoga houdingen, stilte-, ademhalings- en bewustwordingsoefeningen.

Veel oefeningen zijn gericht op lichaamsbewustzijn. De Yoga lessen en Yogapsychologie-consulten beginnen we vaak met een inleidende meditatie om de aandacht naar binnen te richten. Dit geleidt in het gewaar zijn van subtielere sensaties en het ontdekken van een innerlijke ankerplek. De aandacht gaat naar eigen hulpbronnen en dit geeft stevigheid. Vanuit deze ‘plek’ is het makkelijker om naar ‘problemen’ te kijken.

De neigingen om weg te lopen van problemen is groot. Logisch ook, omdat deze vaak gepaard gaan met gevoelens van ongemak en pijn. Tijdens Yoga lessen en Consulten zoeken we deze ongemakken regelmatig op via asana’s (yogahoudingen); het leert je gemakkelijk te zijn met het ongemak. Wanneer je voldoende draagkracht ontwikkelt, wordt het steeds eenvoudiger om bij de pijn te blijven, contact te maken en deze te aanvaarden. Je blijft dus helemaal bij het probleem en gevoel, zonder er ook maar iets aan toe te voegen. Het probleem brandt dan als vanzelf op.

Yogapsychologie laat je nieuwe perspectieven zien. Onze huidige maatschappij kent bijvoorbeeld veel gehaastheid en prestatiegerichtheid, wat onder meer leidt tot stress en burn-outs. Door anders om te gaan met tijd, kun je makkelijker ervaren hoe het ├ęcht met je gaat. Ik hoop je als Yogapsycholoog wakker te schudden met Yogische technieken die hun werkzaamheid onderhand ruimschoots bewezen hebben en steeds meer onderbouwing krijgen in de westerse wetenschap.

Open en zonder oordeel kijken naar alles wat zich voordoet, dat is waar Yogapsychologie om gaat. Je leert stoppen met identificeren en daardoor kijk je anders naar jezelf en de wereld. De westerse psychologie is erg gericht op de maakbaarheid van het bestaan, het weghalen van negatieve emoties. Yogapsychologie gaat juist om het omarmen van alles wat er is, met de heelheid in contact komen en van daaruit kijken naar de stukken die vast zitten. Wanneer alles er mag zijn… geeft dat rust in jezelf.

Aanvaarden van wat er is… is makkelijker gezegd dan gedaan. We zijn namelijk gewend om vanuit impulsen en gewoontepatronen te reageren; deze zijn hoofdzakelijk geprogrammeerd voor verandering. ‘Het is nu ‘nog’ niet goed genoeg, maar straks als dit, dan dat.’ Yogapsychologie laat je zien dat goed is… nu; en dat weerstand bieden energie kost. Je wensen hoef je niet op te geven, maar wel je verzet. Nauwkeurig en nieuwsgierig neem je lichamelijke sensaties en gedachten waar, zonder je af te wenden (zoals ook tijdens de Yoga lessen en Consulten).

Met Yogapsychologie leer je problemen moedig onder ogen te zien en er contact mee te maken. Door waar te nemen ervaar je dat gedachten en emoties verschijnselen zijn die zich aan jou voordoen en neemt de neiging om je te vereenzelvigen met problemen af. Je ontwaakt uit je denken. De Yogapsychologische technieken zijn voor iedereen en eenvoudig te gebruiken in andere contexten; het constante oefenen versterkt de organisatie van de persoonlijkheid en bekrachtigt het zelfhelende vermogen van mensen.